Letos si budete tropických teplot užívat jen venku, ne u sebe doma

Letos si budete tropických teplot užívat jen venku, ne u sebe doma

Tisková zpráva

2.5.2024 - Vzhledem ke klimatickým změnám se dá očekávat, že nás v budoucnu čekají horká léta s tropickými teplotami. Negrilujte se ve svých domovech a připravte se na léto dostatečně dopředu. Představujeme několik způsobů, jak si užít letní dny v interiéru bez nepříjemného pocení.

Nejúčinnější metody pro snížení interiérové teploty

Vysoké teploty v interiéru vás dokážou potrápit nejen přes den, ale také v noci. Kvůli horku se můžete cítit unavenější a méně výkonní. Proto byste měli v místnostech udržovat příjemnou teplotu.

Babské rady pro snížení teploty

Jestliže se nechcete pouštět do stavebních úprav nebo nemůžete utrácet za drahé přístroje, které regulují teplotu, můžete vyzkoušet několik babských rad.

· Správné větrání – v létě je alfou a omegou správné větrání. Právě při větrání si totiž do místností můžete vpustit nepříjemně horký venkovní vzduch. Proto větrejte vždy brzy ráno a během noci. Tak si zajistíte příjemné vnitřní klima.
· Naučte se zacházet se žaluziemi – věděli jste, že právě žaluziemi si doma můžete pěkně „zatopit“? Pokud je necháte zavřené přes celý den, naakumulují do sebe přes den horko a k večeru jej začnou uvolňovat do pokojů. Proto mějte přes den žaluzie zatažené, ale k večeru je vytáhněte. Vyhnete se tak nepříjemnému oteplování interiéru.
· Ochlazování pomocí kostek ledu – postavte před stolní ventilátor misku s kostkami ledu. Jakmile se kostky začnou rozpouštět, spuštěný ventilátor uvolňovaný chlad rozptýlí po pokoji.

Účinnější ochlazování interiéru díky klimatizaci

Přestože vás snižování teplot babskými radami většinou nebude stát skoro nic, jejich efekt za moc nestojí. Mnohem účinnější je využití klimatizace. Jakými způsoby můžete „klimovat“?

· Přenosnou mobilní klimatizací – vypadá jako „krabice“, kterou postavíte do místnosti. Klimatizace nasaje vzduch, který z části ochladí a pošle zpět do místnosti. Získané teplo vyfoukne ven. Výhodou je nižší pořizovací cena v porovnání s nástěnnou klimatizací a jednoduché přemisťování pomocí koleček. Nevýhodou je estetický vzhled, nutnost řešit způsob odvodu teplého vzduchu (přes okno, otvorem přes zeď), vyšší hlučnost a velká spotřeba.
· Nástěnnou klimatizací – připevňuje se na stěnu zhruba 10 až 15 cm od stropu. Efektivně rozvádí chladný vzduch po celé místnosti a nemá tak vysokou spotřebu jako přenosná mobilní klimatizace. Designově nezasahuje do vzhledu pokoje/pokojů. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a většinou nutnost stavebních úprav.

Klimatizace_muz

Jak zafinancovat pořízení klimatizace

Pořízení a instalace zejména nástěnné klimatizace není nejlevnější. Cena se mimo jiné odvíjí od toho, zda budete mít klimatizační jednotku pouze v jednom pokoji, nebo ve všech místnostech. S tím souvisí i náročnost instalace, která si žádá stavební úpravy. Odměnou vám ale bude příjemné vnitřní klima, i když je za okny třeba 40 °C ve stínu.

Náklady na pořízení a instalaci můžete pokrýt půjčkou. Oblíbené jsou rychlé online půjčky, které vyřídíte ihned po svém rozhodnutí. Tzv. „půjčku ihned“ poskytují například nebankovní společnosti. Než si o půjčku zažádáte, udělejte si průzkum trhu a zjistěte, jaká nabídka pro vás bude nejvýhodnější. 

Nezapomeňte si spočítat, zda vám pravidelné splácení půjčky nebude dělat problémy. Dobře zvažte výši půjčky. Za zbytečně vysokou půjčku budete platit vysoké úroky, nízká půjčka vám nepokryje veškeré náklady.

Prověřte si poskytovatele půjčky. Vsaďte na velké hráče s dlouhou historií a se známým jménem na trhu. Ve smlouvě si zkontrolujte uvedení hodnoty RPSN, která vás informuje o celkové částce, kterou za půjčku ve výsledku zaplatíte.

odebírat zprávy