Ivo Dočekal - Home Staging Czech Republic

Ivo Dočekal - Home Staging Czech Republic

Ačkoli má Ivo Dočekal, zakladatel Home Staging Czech Republic, vystudovaný obor, který je spojen s automobilovým průmyslem, vždy se zajímal spíše o reality a o věci, které se týkaly realitního podnikání. Jako někdejší spolumajitel realitní kanceláře dobře ví, co tato branže obnáší, s jakými úskalími či nedostatky se dnes a denně realitní kanceláře potýkají. Podívejte se, co přivedlo Ivo Dočekala k Home Stagingu.

Nejprve nám prosím definujte pojem Home Staging.
Home Staging je služba, která maximalizuje hodnotu vašeho majetku, potlačuje a odstraňuje negativní vlivy a vyzdvihuje největší přednosti prodávané nemovitosti. Jedná se o službu, která díky ověřeným postupům, svědomitému plánování a dokonalé přípravě umožní nabízenou nemovitost prodat v co nejkratší době a za nejvyšší možnou nabídku. Podle mě je to umění, jež daný objekt kompletně promění a vytvoří v něm moderní a žádaný interiér, který svým vzhledem osloví kupujícího na první pohled a přiláká dostatečné množství vážných zájemců. Tady nejde jen o pouhý úklid.

Jak jste se k tomu dostal?
Vždy jsem se zajímal o nemovitosti a realitní trh. Pravdou je, že jsem svoji pozornost věnoval spíše zahraničí než tuzemskému trhu. Tuším, že už to je šest, možná sedm let, kdy jsem na internetu poprvé narazil na pojem Home Staging, který mě zaujal. Pustil jsem se do vyhledávání relevantních informací, v ČR o této službě nikdo doposud nevěděl, proto jsem čerpal primárně ze zahraničních serverů. Čím víc jsem toho věděl, tím víc mě tato problematika lákala a zajímala. Ve zdrojích napsaných v angličtině bylo všude uváděno, že existují speciální instituce, jež se Home Stagingu věnují, a které člověka zasvětí do tajů tohoto náročného a velmi rozsáhlého odvětví. Navíc, pokud se tomu někdo v zahraničí chce věnovat profesionálně, tak je absolvování těchto kurzů nutnou podmínkou. Studium je na hodně vysoké úrovni, člověk se musí naučit spoustu věcí, než se stane skutečným profíkem. Shodou okolností jsem po nějakém čase objevil článek, který upozorňoval na vznikající akademii u nás v České republice. Byl jsem nadšený a přihlásil se. Po absolvování kurzu jsem byl velmi zklamán a měl smíšené pocity. Očekával jsem přístup a výuku vedenou na podobné bázi, jak tomu je u zavedených a úspěšných profesionálů, kteří působí v Americe, Kanadě, ale i třeba v Anglii. Opak byl pravdou.

Který vzdělávací institut jste si vybral a jak dlouho trvalo studium tohoto programu?
Rozhodl jsem se proto získat certifikát v zahraničí, konkrétně v Anglii. Jednalo se o individuální kurz, který je velmi náročný finančně, časově, ale i psychicky. Absolvování tohoto kurzu lze zvládnout nejdříve za půl roku, a to pokud se člověk intenzivně připravuje. Rychleji se to nikomu nepodaří, neboť jednotlivá témata jsou značně rozsáhlá. Studium probíhalo formou e-learningu. Příprava byla dost náročná, neboť v Británii dbají na sebemenší detaily. Konkrétně to vypadalo tak, že mi zaslali materiály k danému tématu (např. působení světla na prostory, působení barev na emoce člověka). Až jsem se jednotlivé téma naučil, absolvoval jsem test. Po úspěšném zvládnutí této části zkoušky mi vyučující zaslal specifický úkol, který jsem musel vyřešit a detailně zpracovat. Samozřejmě se v něm nezaměřoval jen na základní znalosti, úkol obsahoval i „kulišárny“, které měly prověřit, jestli se studující na dané téma řádně připravil, jestli jednotlivá pravidla společně s nabytými znalostmi ovládá a zda je schopen je využít v praxi. Účastník v této fázi kurzu dostává vyhodnocení, díky kterému postupuje v kurzu dál. V případě, že nedosáhne určitého počtu bodů, má další dvě možnosti opravy. Pokud není schopen některé téma úspěšně dokončit závěrečnou zkouškou, je nucen kurz ukončit. Mně se vše podařilo splnit na první pokus, což přispělo mimo jiné k tomu, že jsem kurz úspěšně ukončil během půl roku.

Home Staging má kořeny v USA, vy jste ho studoval v Anglii. Nelákal vás výlet za "velkou louži"?
Pro Velkou Británii jsem se rozhodl, protože jsem si myslel, že když je to v Evropě, tak nám bude jejich mentalita daleko blíž. Zmýlil jsem se. Jejich systém není špatný, bohužel se však nedá aplikovat na český realitní trh. Díky zkušenostem, které jsem jako Stager na českém realitním trhu získal, jsem musel mnoho prvků významným způsobem upravit, abych je s úspěchem mohl použít v České republice. Jeden čas jsem o studiu za „velkou louží“ vážně uvažoval, má to své plusy, ale i mínusy. Systémy Home Stagingu v Americe, ale i v Kanadě, jsou kvalitně propracovány. Věřím, že bych se opět dověděl spoustu nového. V Americe se ale snaží dělat vše megalomansky, s čímž bych tady neuspěl. To v ČR nefunguje. Opět bych musel jejich systém poupravit a přizpůsobit tuzemskému trhu. Zdá se mi, že bych tím získal spíše jen další certifikát. Přesto jsou mými vzory americké a kanadské společnosti, jsou nám svojí mentalitou daleko bližší.

Mohl byste zavzpomínat na své začátky? Setkal jste se s nedůvěrou v Home Staging?
Dobře si vzpomínám, jak jsem se připravoval na první schůzky, obcházel jednu realitní kancelář za druhou a nabízel jim své služby. Někteří jedinci Home Staging vítali, jiní se na mě dívali skrz prsty. Myslím si, že je to o otevřenosti jednotlivce. V případě, že v Home Stagingu vidí majitelé realitních kanceláří přidanou hodnotu, rád s nimi začnu spolupracovat. Většinou se jedná o dlouhodobou spolupráci. Pokud v tom někdo vidí něco jiného, tak takového člověka o přínosu Home Stagingu nepřesvědčuji – výsledky těch, kteří nám své reality svěřili, jsou neoddiskutovatelné.

Jste na trhu tři roky. Klientů přibývá. Pracujete sám, případně kolik členů má dnes váš tým?
Pracuji s několika lidmi, přičemž se náš tým neustále vyvíjí. Nedílnou součástí mého týmu jsou i naši obchodní partneři. I bez nich bych nebyl schopen dosahovat na českém realitním trhu tak skvělých výsledků. V současné době figuruji na našich webových stránkách pouze já. Je to z toho důvodu, že je poměrně složité, časově i finančně, vychovat si lidi tak, aby splňovali ta nejpřísnější kritéria Home Stagingu, tzn. aby znali veškerá úskalí tohoto odvětví a byli schopni nabízet ta nejefektivnější řešení.

Odlehčující otázka na závěr. Máte den volna, jak jej využijete?
Moje práce je současně i můj koníček. Snažím se vymýšlet nové a nové věci, které by pozvedly zájem o tuto službu v České republice. Samozřejmě mám i svůj osobní život, jehož nedílnou součástí je moje partnerka, pejsek, ale i sportovní aktivity.

Hana Muchová